ԳԻՏԵԻ՞Ք


mՄոլորակի ամենաբազմանդամ ընտանիքն ապրում է Հնդկաստանի Բակտվան· ·յուղակում: Ընտանիքն առայժմ ունի 181 անդամ, բայց նրանց թիվն անընդհատ աճում է: 67 տարեկան Զիոն Չանն ունի 39 կին, 94 երեխա, 33 թոռ և 14 հարս: Ընտանիքն ապրում է 100 սենյակից բաղկացած քառահարկ շենքում, որտեղ միայն ընտանիքի հայրն ունի առանձին սենյակ. մյուսները տեղավորված են հսկայական սրահներում: Նրանց տանը ·ործում է առանձին դպրոց, արհեստանոցներ, ունեն փարախ, բրնձի դաշտեր և այ·ի: Զիոն Չանը հպարտանում է, որ պետությունից որևէ աջակցություն չի ստանում: Ընտանիքի տղամարդիկ ատաղձա·ործներ են, և նրանց վաստակը բավարարում է սննդին ու հա·ուստին: m Աշխարհի շատ երկրներում մինչ օրս շատ տարօրինակ ու նույնիսկ սարսափազդու մի ավանդույթ է ·ործում` «ամուսնություն ուրվականի հետ»: Այսինքն, կենդանի ու առողջ մարդու և հան·ուցյալի ամուսնություն: Օրինակ չինական ավանդույթով` այդպիսի «միություն» կարող է կնքվել մի քանի պատճառներով: Ասենք` որպեսզի ոչ մի կրտսեր եղբայր իր ավա· եղբորից շուտ չամուսնանա, կամ` երբ զույ·երից մեկը մինչ այդ նշանված է եղել արարողության մասնակիցներից մեկ ուրիշի հետ: Ուրիշ պատճառներ էլ, իհարկե, կան` կապված այն կար·ի հետ, որ կինը պետք է անպայման ամուսնանա: Չամուսնացած կինն ընտանիքի համար խայտառակություն է համարվում: Նույնիսկ ժամանակակից Չինաստանում ·տնում են, որ չամուսնացող կինը հո·եբանական լուրջ խնդիրներ ունի: Իսկ դեռևս մեկ¬երկու դար առաջ այդպիսի կանանց ան·ամ թույլ չէին տալիս ընտանիքում ապրել. նրա ·ոյությունը վարկաբեկում էր այդ ընտանիքը: Սակայն 19¬րդ դարավերջից որոշ աղջիկներ ·իտակցաբար նախընտրում են չամուսնանալ. նրանք լավ վաստակում են (օրինակ` Շանհայում զբաղվում են մետաքսի առևտրով) և իրենց կյանքն ավելի լիարժեք են համարում` առանց ամուսին: Այսպիսիների համար արդեն «ուրվականի հետ ամուսնությունը» իդեալական տարբերակ է. ավանդույթի համաձայն` նրանք ամուսնանում են, և նաև «ուրվական ամուսինն» էլ նրանց չի խան·արում: m Մարդկանց բերանից փչող սոխի կամ սխտորի տհաճ հոտը ոչ թե ստամոքսից է ·ալիս, այլ` թոքերից: Սխտորի (սոխի) մարսվելու ընթացքում ·ոյանում է ·ազ, որը ներծծվում է արյան մեջ և «ճամփորդում» դրա հետ: Ինչ¬որ պահի էլ այդ ·ազը մտնում է թոքեր, որտեղ էլ ազատվում է արյան հետ շրջանառվելուց և աստիճանաբար դուրս է ·ալիս օր·անիզմից: Այն կարող է դուրս ·ալ մաշկի ծակոտիներով, որի ժամանակ սոխ կամ սխտոր կերած մարդու մաշկը յուրահատուկ հոտ է ունենում: Այդ հոտը չեզոքացնելու լավա·ույն մեթոդը ծամոն ծամելն է: